tirsdag 26. mars 2019

Шоколадова торта - за Пеп-4о



Пепче, 
Казали са хората, че който чака за нещо хубаво, не чака напразно. 😊
Макар да не съм по писането тук, някак мира нямах задето оставих нещата недовършени.
Ти едва ли ще се хванеш да го правиш това нещо, но поне на мен ще ми олекне, че съм довела нещата докрай. 
Хиляди поздрави и на теб, и на всичките ти канибали. 💖




Съставки и начин на приготвяне:





Daquise основа

100 г белтък
30 г захар
95 г шам фъстък (или ядки по избор)
90 г пудра захар

Разбий белтъка с 1/2 от захарта, 
добави останалата 1/2 и бий до гъсто.
Мини ядките с пудрата захар през процесора, до фино,
 и смеси с белтъчната маса.
Разстели върху хартия или силикон, с D=22 cм.
Печеш на 190 *C, 15 min.
Отстрани хартията докато основата е още топла.

Какаов бисквит без брашно.

40 г жълтък
60 г белтък
60 г пудра захар
15 г какао

Разбий белтъка с 1/2 от захарта, 
добави останалата 1/2 и бий до гъсто.
Добави жълтъците и смеси внимателно.
Прибави чрез ръсене какаото, размеси.
Разстели сместа върху хартия или силикон,
 печи на 190 *C, 13 min.
Отстрани хартията докато основата е още топла 
и изрежи кръг с D=18-20 см.


Крем Каталан:
200 г течна сметана (38%)
50 г мляко
75 г захар

60 г жълтък
1,5 платка желатин
Аромати: канелена пръчица, кора от 1/4 лимон и портокал
***Без аромати се получава неутрален крем

Загрей до кипване означеното в червено.
Прецеди.
Разбий жълтъците с част от млечната смес, 
съедини с останалата и вари до сгъстяване (86*С)
Охлади леко и добави размекнатия желатин.

-----
Шоколадов мус Caribe'
100 г жълтък
50 г захар
50 г течна сметана (38%)

210 г тъмен шоколад
360 г течна сметана (38%)

Смеси и загрей червеното на водна баня до сгъстяване.
Прибавѝ към него разтопения шоколад.
Разбий сметаната (не до „сухо“) 
и я смеси с останалия, охладен крем.




Събиране на тортата:


Вземаш ринг с D=24 см.
Поставяш в него ореховата основа (която е 22 см).
Върху нея поставяш какаовия бисквит.
Жълтия крем (Каталан) предварително си замразила
 и го поставяш върху двете платки.
Заливаш всичко това с шоколадовия мус, 
оставяш да се стегне добре и отстраняваш ринга.


Или, след като си поставила основите една върху друга, 
поставяш върху по-голямата (ореховата) ринг, 
малко по-малък от нея. 
Изливаш в тази конструкция жълтия крем 
и оставяш да се стегне добре във фризера.
След това отстраняваш ринга, 
поставяш нов, този с D=24 см и заливаш всичко 
с шоколадовия мус.



Тортата е идеална за велурен финиш.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar